Reparatie in de praktijk: herschilderen gelamineerd meubilair

Goedkope rekken en kasten van gelamineerd spaanplaat en MDF zijn opgevat als objecten die gemakkelijk kunnen worden vervangen door analogen van een andere afmeting, vorm en kleur. Maar nu hosten thuismeesters met gemak dergelijke meubels opnieuw – en delen ze ervaringen in de uitgestrektheid van reparatieforums. We hebben de meest voorkomende aanbevelingen voor het bijwerken van de kleur verzameld, ze zorgvuldig gecontroleerd en zijn nu klaar om u te geven: schilder dapper, u zult slagen!

  • Reparatie in de praktijk: herschilderen
gelamineerd meubilair

1. Verwijder vet en vuil.

Vanaf het oppervlak van gelamineerd meubilair moet je alle vuil afwassen en ontvetten. Gebruik vetoplossende reinigingsmiddelen, spoel grondig en veeg de gelamineerde coating af, droog het met een tissue.

Veel van de huismeesters bevelen het demonteren van meubels aan. Maar hier hangt alles af van de complexiteit van het schilderij – als er veel gevallen en omhulsels in het rek of de kast zitten, is het natuurlijk beter om het te demonteren. Als de vorm van het meubilair erg eenvoudig is en u wilt bijvoorbeeld alleen de gevels schilderen, kunt u de kast “zoals hij is” verlaten.

  • Reparatie in de praktijk: herschilderen
gelamineerd meubilair

2. Maak een ruw oppervlak

De coating op moderne spaanplaat en MDF is gemaakt van PVC en daarom is het, net als elke andere kunststof, slecht bevochtigd, zelfs met water, om nog maar te zwijgen van de verf. Voor een betere hechting (hechting van de verflaag op de laminaatlaag) is het noodzakelijk het oppervlak te behandelen met het fijnste schuurpapier (“nul”). Het is het beste om in een beademingsapparaat te werken – het stof van de laminaatlaag is zeer schadelijk.

  • Reparatie in de praktijk: herschilderen
gelamineerd meubilair

3. Primer – de hoofdpersoon

Dat de verf precies heeft neergelegd, niet naar beneden is gegleden en in de nabije toekomst geen luchtbellen heeft gekregen, noodzakelijkerwijs primuntuyte een oppervlak van meubilair. Zoek naar een primer die aan alles kleeft – zelfs aan glas en tegels: bijna alle fabrikanten van moderne verf- en lakmaterialen produceren al dergelijke primers (meestal zijn ze op basis van polyurethaan). De kosten van een dergelijke primer zijn vrij hoog, maar het is niet de moeite waard om te besparen – de kwaliteit ervan kan zelfs belangrijker zijn dan de kwaliteit van de verf.

Automobilisten delen het geheim: u kunt een primer voor bumpers uit een blik gebruiken. Hier bemoeit het beademingsapparaat zich ook niet. In ieder geval moet de laag van de primer worden gedroogd. En het is goed als je minstens 12 uur scrolt.

Het is belangrijk om: Breek in dit stadium van het werk alle hulpstukken die nog niet zijn verwijderd zorgvuldig af met schilderstape!

  • Reparatie in de praktijk: herschilderen
gelamineerd meubilair

4. Repareer de scheuren

Het item is optioneel, maar veel van degenen die met succes de meubels van de spaanplaat hebben overgespoten, betreuren dat ze de stopverf niet hebben gebruikt voordat ze zijn geschilderd. Deuken en krassen worden op twee manieren aanbevolen: hetzij met latexverf of met epoxyharsformules (er zijn zelfs tips voor het gebruik van gelcoat).

In ieder geval is het na pleisterwerkzaamheden noodzakelijk om de oppervlakken opnieuw te primen en te drogen.

  • Reparatie in de praktijk: herschilderen
gelamineerd meubilair

5. Verf: wat te kiezen en hoe toe te passen

Voor overschilderen op PVC-folie zijn alkydemails en polyurethaanverven geschikt – het is het beste om een ​​speciaal verfmateriaal te kopen dat is gemarkeerd met “voor meubels”, om de algemene ecologie van het appartement niet te verstoren. Epoxy email geeft meestal een goed resultaat, maar is te lang om te drogen en een geur te behouden. Er zijn veel rapporten over het opnieuw schilderen van MDF en spaanplaten met acryllatex-formuleringen, op voorwaarde dat een speciale primer wordt gebruikt (soms zelfs in twee lagen).

Voor schilderwerken raadt de tovenaar een velours aan in plaats van een schuimrubberen roller van een kleine afmeting – deze zal het oppervlak soepel, netjes en zonder overmatige luchtbellen schilderen. Als u besluit om uw planken of gevels in twee lagen te beschilderen, laat dan de eerste laag volledig drogen.

Hoeken en moeilijk bereikbare hoeken worden behandeld met een borstel met een afgeschuinde rand.

Professionele aanpak – schilderen met behulp van een spuitpistool met een verfverbruik van 60 tot 200 gram per vierkante meter. De diameter van het mondstuk en de druk moeten onafhankelijk worden berekend rekening houdend met het type verf.

  • Reparatie in de praktijk: herschilderen
gelamineerd meubilair

6. Lac-afwerking

Als u de gevels van de kledingkast of keukenkast opnieuw hebt geverfd – dat wil zeggen meubels die onderhevig zijn aan grote slijtage – is het zinvol om het geverfde oppervlak te coaten met een vernis op waterbasis. Het beschermt de verf tegen externe invloeden, krassen en slijtage. Het is waar dat het gevaar bestaat dat de vernis in de loop der jaren geel wordt – maar je weet al hoe je je meubels opnieuw moet schilderen!

  • Foto: Meubels en licht in de stijl van de Provence en het platteland, DIY, Remaking, Repair in practice - foto op InMyRoom.ru
Loading...